10.5.2016 ABEH Partisi Başkanlık Tartışmalarını Nasıl Değerlendiriyor?
10.5.2016 ABEH Partisi Başkanlık Tartışmalarını Nasıl Değerlendiriyor?
TC'de kıyasıya bir egemenlik savaşı var.
Erdoğan yanlısı derin devlet cephesinin karşısında, ulusalcı derin devlet cephesi var.
Her cephede farklı kesimler olabilir ama karşı cepheye karşı ortak amaçta birleşmişler.
Bu savaşta esas amaç ülkeyi ve halkları sömürmek için iktidarı ele geçirmektir. Bunun için ülkeye asla demokrasi gelmesini, halklarımızın uyanmasını istemezler.
Demokrasinin, halklara temel haklar ve insanların yaşamına doğrudan refahlık ve aydınlanma getireceğini bilirler.
2010 referandumuna kadar ülkede ağırlıklı olarak ulusalcı derin devlet hakimdi.
Sovyetler Birliği yıkılıncaya kadar Dünya'da soğuk savaşın getirdiği dengeyi kullanarak ABD ve AB ülkelerinin fazla itirazına uğramadan hatta desteğiyle hakimiyetlerini sürdürdüler. Sıkıştıklarında askerin uyarısı yada darbelerle egemenliklerini devam ettiriyorlardı.
Ancak 2010 referandumundan sonra bu güçlerini açıkça kullanamaz oldular çünkü ABD ve AB artık destek vermiyordu. Demokrasi için halkların çoğunluğunun referandumdaki evet oylarıyla partisi kapatılmaktan ve kendisi de yargılanmaktan kurtulan Erdoğan ve yakın çevresi bu beklentilere cevap olacaklarına süregelen sömürü düzenini devam ettirdiler.
Ancak sömürü tatlı ve büyük olunca aralarında paylaşma kavgası çıkınca, Gülenci cemaat hukuku kullanarak Erdoğan ve yakınındakileri dışlamak istedi ancak bu çatışma en çok etkisiz hatta cezalanma ile karşı karşıya kalan ulusalcı derin devlete yaradı.
Ciddi suçlanmayla karşı karşıya kalan Erdoğan ve yakınları esas olarak ABD ve AB'nin desteğine güvenmekle beraber bu yapıyla da güç birliği yaptı.
Son durumda, Erdoğan ve yakınları bu çatışmalarla daha fazla zarar görmemek için başkanlık sisteminin kendileri için daha güvenceli bir sistem olduğunu gördükleri için bu sistemi yerleştirmeye çalışıyorlar.
Ulusalcı derin devlet ise başkanlık sistemini önlemek, kendilerini onarma ve dış Dünya'daki dengeleri kollamakla meşguller.
Mücadelenin gidişatı, Erdoğan'ın, ABD ve AB'yi, başkanlık sisteminin yada geçiş dönemi çözümü olarak partili Cumhurbaşkanlığı sisteminin,ülke için daha demokratik olacağına ve Orta doğu bölgesindeki çatışmaları durdurmaya hizmet edeceğine inandırmasına bağlı.